Η  προπόνηση της  γιόγκα θα είναι πιο λιτή, ευχάριστη και χαλαρωτική από ποτέ εκτελώντας την στην άμμο!

askiseis-yoga-paraliaΟι καλοκαιρινοί μήνες ενδείκνυνται για να κάνουμε γιόγκα στην ύπαιθρο στον καθαρό αέρα, στην παραλία. Επίσης υπάρχουν ασκήσεις που μπορούν να γίνουν μέσα στο νερό σε πισίνα ή στη θάλασσα. Η γιόγκα στην παραλία ταιριάζει σε όλους: νέους και ηλικιωμένους, γυναίκες και άνδρες, γυμνασμένους και αγύμναστους.

Γιατί στην παραλίαμπορεί να αγαπάς τα στρωματάκια και τα μαξιλαράκια των ματιών,  κάνοντας όμως τις ασκήσεις σου στην παραλία, είναι περισσότερο σαν αυτό που έκαναν οι αρχικοί γιόγκι πριν από 5.000 χρόνια.

Χαλάρωσε, πάρε βαθιές αναπνοές και απόλαυσε τις παρακάτω ασκήσεις γιόγκα στην άμμο καθώς σε βοηθούν να δουλέψεις  μυς στα πόδια, τα ισχία, τα γόνατα και τις αρθρώσεις των ώμων. Μην ξεχάσεις το αντηλιακό σου!

1. Hasta Uttanasana-Η στάση των ανασηκωμένων χεριών

onbeach1Προσφέρει:  βελτίωση της αναπνευστικής ικανότητας. Διορθώνει τους κυρτωμένους ώμους και απομακρύνει την δυσκαμψία από τους ώμους και το πάνω μέρος της πλάτης.

Έλα σε όρθια θέση, τα πέλματα σου είναι ενωμένα στην εσωτερική τους πλευρά και οι παλάμες σου ενωμένες στο κέντρο της καρδιάς . Εισπνέοντας, τεντώνεις τα χέρια και το κεφάλι προς τα πάνω και πίσω με το βλέμμα σου να ακολουθεί την σταδιακή ανύψωση των χεριών. Οι παλάμες κοιτάνε τον ουρανό. Διατήρεισαι καλή, γεμάτη επαφή των πελμάτων με την άμμο. Η μπροστινή πλευρά του σώματος τεντώνεται, ανοίγει και απλώνεται ενώ η πίσω πλευρά μαζεύεται ελαφρά και το σώμα μας σχηματίζει καμπύλη από τα πόδια ως το κεφάλι. .

Εκπνέεις και κατεβάζεις τα χέρια μπροστά από το σώμα όπως στην αρχική στάση. Επαναλαμβάνεις 5 έως 10 φορές. Η άσκηση αυτή μπορεί να εκτελεστεί και μέσα στο νερό.

2. Padangusthasana – Μεγάλο δάχτυλο ποδιού στάση

onbeach2Προσφέρει: Επιμήκυνση των ποδιών, τόνωση των νεύρων της σπονδυλικής στήλης, βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της πέψης.

Έλα σε όρθια θέση με τα πέλματα παράλληλα στο άνοιγμα της λεκάνης και τα χέρια στην μέση. Εισπνέοντας, επιμηκύνεις την σπονδυλική στήλη, σπρώχνεις τα πέλματα στο έδαφος και μακραίνεις την κορυφή του κεφαλιού προς τα πάνω. Εκπνέοντας, κάνεις κάμψη μπροστά από τα ισχία, διπλώνεις τον κορμό προς τα κάτω, τραβάς τον αφαλό μέσα και πιάνεις τα δάχτυλα των ποδιών σου, προσπαθώντας να φέρεις το πάνω μέρος του σώματος σου πιο κοντά στα πόδια σου, ενώ κρατάς την σπονδυλική στήλη ευθεία αν είναι εφικτό χωρίς να λυγίσουν τα γόνατα. Οι μηροί έχουν την τάση να φτάσουν τον αφαλό, ο αφαλός τους μηρούς, ανοίγεις τον θώρακα, οι ώμοι μακριά από τα αυτιά, το βλέμμα μπροστά, δάχτυλα ή παλάμες σπρώχνουν τα πέλματα προς τα πάνω.

Παραμένεις στη θέση για 5-10 αναπνοές. Αναπνέεις φυσικά, έλα επάνω και επανάλαβε τη στάση 2 με 3 φορές.

3. Titali asana – Η στάση της πεταλούδας

onbeach3Προσφέρει:  άνοιγμα ισχύων, λύσιμο των αρθρώσεων των γονάτων και των γοφών. Επίσης διώχνει την κόπωση από την πολύωρη ορθοστασία και το περπάτημα.

Κάθισε στην άμμο, με τα πόδια τεντωμένα μπροστά. Λύγισε και τα δύο πόδια και ένωσε τα πέλματα φέρνοντας τις φτέρνες σου όσο γίνεται πιο κοντά στο σώμα.
Κράτησε τα πέλματα με τις παλάμες σου και ανεβοκατέβασε ταυτόχρονα και ρυθμικά τα δύο γόνατα. Κάνε δεκαπέντε έως τριάντα κινήσεις πάνω – κάτω. Ανάπνευσε κανονικά σε όλη την διάρκεια της άσκησης.
Η άσκηση αυτή μπορεί να εκτελεστεί και μέσα στο νερό ξεκινώντας καθιστή μέσα στο νερό μέχρι το στήθος.

4.Navasana-Η στάση της βάρκας

onbeach4Προσφέρει: ενδυνάμωση κοιλιακών και μέσης.

Κάθισε στην άμμο με τα γόνατα λυγισμένα και τα πόδια σου επίπεδα και μαζί πάνω στην άμμο. Τοποθέτησε το δεξί σου χέρι κάτω από το δεξί σου γόνατο και το αριστερό σου χέρι κάτω από το αριστερό γόνατό σου. Η πλάτη παραμένει ευθυτενής και κρατώντας τα γόνατα σας λυγισμένα, σήκωσε τα πόδια σου παράλληλα με το έδαφος. Μείνε για πέντε έως 15 αναπνοές. Χαμήλωσε τα πόδια στην άμμο και να ξεκουραστεί για πέντε αναπνοές. Στη συνέχεια, ξεκίνησε με τον ίδιο τρόπο, αλλά όταν σηκώνεις τα πόδια σου, ίσιωσε τα πόδια σου εντελώς ώστε το σώμα σου να σχηματίζει ένα V. Σήκωσε τα χέρια σου κατ ‘ευθείαν μπροστά σου στο ύψος των ώμων, τις παλάμες να κοιτάζουν η μία την άλλη.Μείνε για πέντε έως 15 αναπνοές. Χαμήλωσε τα πόδια σου και να ξεκουραστεί για πέντε αναπνοές.
Επανάλαβε 3 φορές.

5. Adhomukha svanasana: Η στάση κάτω σκύλος (κάτω πρόσωπο σκύλος)

onbeach5Προσφέρει: αυξάνει τη ροή του αίματος στο πρόσωπο και το λαιμό σας και δεδομένου ότι αυτό είναι μια ήπια ανεστραμμένη στάση τονώνει την πνευματική εμπιστοσύνη και μειώνει το στρες και το άγχος.

Έλα στην άμμο με τα τέσσερα άκρα και τα γόνατα. Τοποθέτησε τα πόδια σου ακριβώς κάτω από τους γοφούς  και τα χέρια  κάτω από τους ώμους σου.
Οι παλάμες θα πρέπει να είναι εφάπτονται με  το έδαφος και τα δάχτυλά θα πρέπει να είναι απλωμένα καλά.
Εισπνέεις και εκπνέοντας στηρίζεσαι στις  παλάμες των χεριών και στα ακροδάχτυλα των ποδιών και σηκώνεις τα γόνατά σου από την άμμο. Καθώς τα γόνατά σου σηκώνονται από το πάτωμα, αυτόματα ο κόκκυγας αρχίζει να ανεβαίνει προς  το ταβάνι.
Μακραίνεις τη σπονδυλική στήλη και τα πόδια σου όσο το δυνατόν περισσότερο, με το κεφάλι ανάμεσα από τα χεριά, το σώμα σου παίρνει τώρα το σχήμα ανεστραμμένου V.
Μείνε για πέντε αναπνοές.

6. Savasana: Η στάση του πτώματος

onbeach6Προσφέρει: Χαλαρώνει το κεντρικό νευρικό σύστημα και ηρεμεί το μυαλό, βοηθά στην ανακούφιση από το στρες, χαλαρώνει το σώμα, μειώνει την αϋπνία και βοηθά στη βελτίωση του ύπνου, μειώνει την κεφαλαλγία και κόπωση ,βοηθά στην ανακούφιση από την κατάθλιψη.

Ξάπλωσε ανάσκελα πάνω στην άμμο με τα πόδια σου ελαφρώς ανοιχτά και τα χέρια σου στο πλάι  με τις παλάμες να κοιτάζουν τον ουρανό. Νιώσε κάθε μέρος του σώματός να βυθίζεται στη ζεστή, μαλακή άμμο. Χαλάρωσε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του πρόσωπου. Αναπνέεις φυσικά. Μείνε εδώ για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, κούνησε τα δάχτυλα χεριών και των ποδιών, αφύπνισε το σώμα. Φέρε τα γόνατα στο στήθος και να γύρισε προς τη μία πλευρά, κράτησε κλειστά τα μάτια. Έλα ήρεμα σε καθιστή θέση.

Συντάκτης: Ελένη Τόλη- Yoga Guide
Δημοσίευση: SHAPE Ιούλιος 2014